خشک کن حرارتی (dehydrator) و خشک کن انجمادی (freeze dryer) هر دو رطوبت محصولاتی همچون میوه و سبزیجات را کاهش می دهند. رطوبت زدایی محصولات و خشک کردن آن ها یکی از روش های کاربردی و مهم در نگه داری غذاست. چرا که رطوبت در طی زمان، بستر رشد را برای کپک ها و قارچ ها فراهم می کند. اگرچه هدف هر دو دستگاه خشک کن واحد است، اما فرایند خشک کردن آن ها متفاوت است.
فرآیند خشک کردن به روش انجمادی با یخ زدایی غذا شروع میشود، سپس فشار را کاهش میدهد و حرارت اضافه میکند. افزایش دما باعث گرم شدن آب یخ زده در غذا میشود و آب را به بخار تبدیل میکند (فرایند تصعید). سپس محصول در دمای بسیار پایین خشک می شود. این سطح حرارت بسیار پایین، به این معنی است که محصول در دستگاه پخت نمیشود. فرایند خشک کردن به روش انجمادی (freeze drying) حدود 20 الی 40 ساعت طول می کشد، در حالی که خشک کردن به روش دهیدراته (dehydrating) 8 تا 10 ساعت به طول می انجامد.
عمر محصولات خشک شده به روش انجمادی و حرارتی
فرآیند خشک کردن فریز درایر (freeze dryer) حداکثر ۹۹٪ رطوبت را حذف میکند و باعث میشود محصولات خشک شده تا ۲۵ سال یا بیشتر دوام داشته باشند. از طرف دیگر، خشک کن حرارتی (dehydrator) تنها ۸۵ تا ۹۵٪ رطوبت را حذف میکند و مدت عمر محصول حدود چند ماه تا یک سال طول می کشد.
تفاوت محصولات نهایی خشک شده به روش انجمادی و حرارتی
محصولات خشک شده به روش انجمادی بسیار خوشمزه تر از محصولات خشک شده به روش حرارتی هستند. زیرا در فرایند خشک کردن به روش انجمادی بیشتر رطوبت حذف می شود. در صورتی که در روش خشک کردن به روش حرارتی به تناسب این که چه مقدار از رطوبت محصول حذف شده است، بافتی چسبناک و شکننده دارد.
محصولات خشک شده به روش حرارتی شکل چروکیده ای دارند و طعم اصلی آنها ممکن است در فرآیند خشک کردن تغییر کند. همچنین نمی تواند به حالت اصلی خود بازگردانده شود و به دلیل حرارت و گرما از فواید تغذیه ای آن کاسته می شود. بسیاری از محصولات برای خشک کردن مناسب هستند. اما خشک کردن محصولاتی که حاوی چربی زیادی هستند، مانند آووکادو و کره بادام زمینی، بسیار دشوار است. اگر قصد دارید گوشت را خشک کنید، ابتدا مطمئن شوید که چربی را پیش از این بریده اید.
محصولات خشک شده به روش انجمادی، بیشتر شکل و طعم اصلی خود را بعد از بازگراندن رطوبت حفظ می کنند. شما می توانید انواع مختلفی از غذاها را به صورت انجمادی خشک کنید. با این حال باید از خشک کردن محصولاتی که حاوی غلظت بالایی از شکر یا چربی باشد باید اجتناب شود. غذاهایی مانند عسل، مایونز، کره و شربت مناسب خشک کردن نیستند.
ابعاد و وزن دستگاه های خشک کن انجمادی و خشک کن حرارتی
خشک کن های انجمادی (فریز درایر ها) نسبت به خشک کن های حرارتی ابعاد بزرگتری دارند و در آشپزخانه جای بیشتری اشغال می کند. برخی از فریز درایر ها اندازه ی یخچال ها هستند، در حالی که بیشتر خشک کن های حرارتی خانگی روی صفحه کانتر قرار می گیرند. برای مثال، وزن یک فریز درایر خانگی 45 کیلوگرم و خشک کن حرارتی خانگی 5 الی 10 کیلوگرم است.
مقایسه هزینه خشک کن انجمادی با خشک کن حرارتی
خشک کن های انجمادی بسیار گران تر از خشک کن های حرارتی هستند. قیمت خشک کن های حرارتی از میلیون تومان و قیمت خشک کن های انجمادی (فریز درایرها) از 600 میلیون تومان شروع می شود.
تولید کننده دستگاه های خشک کن حرارتی و انجمادی
اسوه صنعت یکی از فعال ترین تولیدکنندگان انواع درایر ها و خشک کن ها از جمله خشک کن های انجمادی (فریز درایر) و حرارتی است. سفارشی سازی این دستگاه ها بنا بر سفارش مشتریان نیز امکان پذیر است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان اسوه صنعت در ارتباط باشید.